Zadanie badawcze nr 5
Zadanie badawcze nr 5: Pozyskiwanie wołowiny i jagnięcina o wysokiej wartości odżywczej i prozdrowotnej spełniającej kryteria żywności funkcjonalnej
Kierownik Zadania: Prof. dr hab. Edward Dymnicki, IGiHZ PAN, e-mail: e.dymnicki@ighz.pl
Jednostki realizujące: IGiHZ PAN, IBPRS (we współpracy z: Zakładem Doświadczalnym Instytutu Zootechniki PIB w Kołudzie Wielkiej, Uniwersytetem Przyrodniczym w Lublinie)
Cel badań:
Celem badań w zadaniu nr 5 jest opracowanie kompleksowej technologii produkcji wołowiny i jagnięciny, posiadających atrybuty żywności funkcjonalnej, z uwzględnieniem kolejnych etapów jego pozyskiwania:
- systemu żywienia zwierząt i utrzymania
- dodatków paszowych, wpływających na zwiększenie koncentracji składników bioaktywnych
- oceny sensorycznej i wartości odżywczej wołowiny i jagnięciny
Podzadania w Zadaniu badawczym nr 5:
5.1. Wpływ wybranych suplementów diety na wartość odżywczą wołowiny
5.2. Ocena przydatności lokalnych ras bydła do produkcji wołowiny o podwyższonych walorach prozdrowotnych
5.3. Wpływ systemu utrzymania i wybranych suplementów diety na wartość odżywczą i prozdrowotną jagnięciny
5.4. Opracowanie metody produkcji kulinarnej jagnięciny z wykorzystaniem produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego